לא מעט אנשים מתקשים לשלב אימוני כושר באופן קבוע באורח החיים שלהם. למרות היתרונות הרבים שהספורט מציע, עדיין יש מי שלא מצליח להקדיש חלק מזמנו לטובת אימוני כושר.
לפעמים אין מספיק מוטיבציה ולעתים "לא מוצאים זמן", אך לא משנה מהי הסיבה שבגללה אינכם מצליחים להתאמן, זה כרוך בוויתור על יתרונות רבים שישפרו את איכות החיים שלכם.
אם גם אתם מנסים לאמץ שגרה אקטיבית ולא מצליחים, תרשו לי להכיר לכם סגנון חיים חדש – ישן שעשוי לעניין אתכם: חיים פעילים (אורח חיים פעיל) או באנגלית: Active Living.
חיים פעילים – מה זה?
אורח חיים פעיל הוא סגנון חיים המשלב פעילות גופנית בשגרה ובמשימות יומיות באופן לא יזום. סגנון חיים זה התפתח בעקבות השאיפה להתמודד עם אורח חיים בלתי פעיל ובא לקדם אקטיביות כחלק מהשגרה (לאו דווקא פעילות גופנית יזומה כמו אימוני כושר).
אם אתם לא מבצעים אימוני כושר באופן קבוע בוודאי שמתם לב לעובדה שבעולם המערבי בני האדם כמעט ולא פעילים גופנית. אנחנו מוצאים את עצמנו יושבים כמעט בכל מקום וסטטיים למדי. שגרה פסיבית זו באה לידי ביטוי בזמן נסיעה, בזמן העבודה, בשעות הפנאי וכו'.
לאורך השנים, בני האדם מצליחים לפתח טכנולוגיה שמאפשרת להתאמץ פחות ולהשיג יותר תוצאות. דוגמה לכך היא נסיעה ברכב לעומת אופניים או עלייה במעלית לעומת מדרגות. אנחנו מצליחים להשיג הספק גבוה בפחות זמן וכמעט ללא מאמץ.
מצד אחד ההתקדמות הטכנולוגית מבורכת ומקדמת את האנושות, אך מנגד לקידמה יש מחיר של פסיביות יתרה ואורח חיים יושבני שלא תמיד מטיבים עם הבריאות שלנו. בעקבות כך התפתח אורח החיים הפעיל שמנסה למצוא את נקודת האיזון בין פסיביות לאקטיביות.
היתרונות של אורח חיים אקטיבי
זה לא חדש שפעילות גופנית מטיבה עם תפקוד הגוף ומציעה מגוון רחב של יתרונות. אורח חיים פעיל מציע יתרונות רבים וביניהם: הגדלת תוחלת החיים, שיפור במישור המנטלי, צמצום תחלואה, שמירה על משקל תקין, חיזוק השרירים והעצמות, חיסכון בכסף ועוד.
בנוסף, אורח חיים פעיל עשוי לתרום להגברת ההוצאה האנרגטית היומית הממוצעת. לפי המדד – Total Daily Energy Expenditure (TDEE) או בעברית "סך ההוצאה האנרגטית היומית", פעילות גופנית לא יזומה מהווה כ – 15% מההוצאה האנרגטית היומית בממוצע. בהתאם לכך, אורח חיים פעיל עשוי לתמוך במידה מסוימת בתהליכי ירידה במשקל.
חיים פעילים – הלכה למעשה
אז איך אפשר לשלב פעילות גופנית בשגרה היומיומית? הקו המנחה הוא לבצע יותר עבודה פיזית במקום להסתמך על קסמיה של הטכנולוגיה או עבודה של אדם אחר. אם אתם מתקשים למצוא רעיונות, אל חשש, לשם כך ריכזתי עבורכם מספר דוגמאות שיעזרו לכם לקיים אורח חיים אקטיבי:
מחוץ לבית
- נסו ללכת ברגל או לרכב על אופניים במקום להשתמש בתחבורה ממונעת.
- רדו בתחנת אוטובוס מרוחקת מהיעד.
- לחנות את הרכב מעט רחוק יותר מהיעד.
- השתמשו במדרגות במקום במעלית / מדרגות נעות.
- לסחוב את הקניות במקום להשתמש בשירותי משלוח.
- נסו לטייל בטבע עם בני המשפחה ו/או חברים.
- ניתן להתנדב לעמותות וארגונים הדורשים עבודה פיזית קלה.
- בקרו באטרקציות כמו: מוזאונים, ספורט אתגרי, חדרי בריחה ועוד.
- ריקודים במגוון סגנונות.
- הירשמו לחוגים שמעניינים אתכם.
בבית ובאזור המגורים
- נסו לצאת טיולים ארוכים על הכלב שלכם.
- שחקו פריסבי עם הכלב שלכם.
- למי שיש גינה – גינון זו עבודה מאתגרת.
- שטפו את הרכב בעצמכם.
- נסו לעשות יוגה או טאי צ'י.
- בצעו מתיחות במהלך היום.
משחקים ואטרקציות
- מסלולי מכשולים וחדרי בריחה.
- באולינג.
- קפיצה בטרמפולינות.
- משחקים אינטראקטיביים (Wii).
- משחקי חברה: מחבואים, תופסת, דג מלוח, משחק הכיסאות, תפסוני ועוד.
- משחקי כדור: מחניים, כדורגל, כדורסל ועוד.
- צלילה מודרכת.
- ספורט אתגרי כמו: קיר טיפוס, פארק חבלים, קרטינג ועוד.
כפי שאתם רואים, ניתן לקיים אורח חיים פעיל במגוון דרכים ופעילויות. זוהי רשימה חלקית של רעיונות לקידום חיים פעילים. תוכלו להשתמש בחלק מהרעיונות ברשימה ואם תרצו להיות יצירתיים תוכלו להמציא הרגלים ורעיונות חדשים בהתאם לאורח החיים שלכם.
שאלות נפוצות
1) מה ההבדל בין פעילות גופנית יזומה לפעילות גופנית לא יזומה❓
ההבדל בין פעילות גופנית יזומה ולא יזומה מאוד דק ולפעמים אינו קיים. אך כדי לעשות מעט סדר ניתן להגדיר את המושגים הללו בצורה הבאה:
פעילות גופנית יזומה היא עבודה פיזית שנעשית באופן מתוכנן ומובנה מראש על מנת לקדם תוצאות והישגים מסוימים. דוגמאות לפעילות גופנית יזומה: אימוני כושר, ספורט, ריקוד תחרותי וכו'.
פעילות גופנית לא יזומה היא עבודה פיזית שנעשית באופן שגרתי ולא מתוכנן ואין במטרתה לקדם תוצאות והישגים אלא רק לצורכי תעסוקה, שגרה יומית ופנאי. דוגמאות לפעילות גופנית לא יזומה: רכיבה על אופניים למקום העבודה, עליה במדרגות, הליכה במכולת ועוד.
2) האם "חיים פעילים" יכולים להוות תחליף לאימוני כושר וספורט❓
ברוב המוחלט של המקרים התשובה היא – לא.
כפי שהזכרתי בתשובה הקודמת, פעילות גופנית יזומה כמו אימוני כושר נעשית על מנת לקדם הישגים ותוצאות שדורשים עבודה פיזית ספציפית. אורח חיים פעיל אכן יעזור לכם להיות אקטיביים יותר במהלך היום, אך לרוב אינו מספיק כדי לקדם תוצאות והישגים ספורטיביים או לשבור שיאים אישיים.
באופן כללי מומלץ לשלב בין השניים בהדרגתיות, ואם אתם מתקשים לבצע אימוני כושר נסו לאמץ אורח חיים פעיל יותר.
3) האם אורח חיים פעיל מומלץ לכולם❓
באופן כללי התשובה היא – כן.
במקרים חריגים בהם יש חשש או ידיעה על מגבלה רפואית או בעיה אחרת שבגינן לא תוכלו לאמץ אורח חיים פעיל, ניתן ואף מומלץ להתייעץ עם הרופא שלכם או עם גורם רפואי מוסמך אחר.
4) האם ישנם יתרונות נוספים שאינם קשורים לבריאות ותפקוד הגוף❓
לחלוטין כן. ישנם שלושה יתרונות מרכזיים נוספים שאורח חיים פעיל מציע:
- סביבתי – אורח חיים פעיל עשוי לצמצם את השימוש בטכנולוגיה ותחבורה מה שעשוי לתרום באופן עקיף לאיכות הסביבה. אם בחרתם להתנדב כחלק מאורח החיים שלכם תוכלו לתרום לסביבה באופן ישיר.
- כלכלי – בעקבות השימוש המועט בעזרה חיצונית וטכנולוגיה ניתן לחסוך בעלויות שגרתיות כמו: דלק לרכב, דמי משלוח לקניות, עליות נסיעה בתחב"צ ועוד.
- חברתי – אורח חיים פעיל מעודד תנועה ואקטיביות על פני שגרה יושבנית. בעקבות כך, ניתן לאמץ ולפתח פעילויות והרגלים אחרים כמו משחקים ומפגשים חברתיים.
סיכום
חיים פעילים הם דרך נפלאה לשלב פעילות גופנית על בסיס יום-יומי. אורח חיים אקטיבי מציע מגוון רחב של יתרונות ועשוי להתאים לכולם ובעיקר עבור מי שמקשה לבצע אימוני כושר באופן קבוע. ניתן ליישם אורח חיים זה במגוון דרכים כמו שינוי הרגלים, משחקים, התנדבות ועוד. בנוסף, ניתן ועתים אף מומלץ לשלב אורח חיים פעיל לצד אימוני כושר וספורט.